Hallo allemaal,
Welkom op de Powder Days Foundation website en leuk dat je dit artikel leest. Het avontuur gaat verder… Nadat ik hersteld was van mijn stamceltransplantatie en toen ik mijn master had afgerond besloot ik een jeugddroom te achtervolgen en te kijken of ik een seizoen skileraar kon worden….. in Canada. Ik had het plan uitgedacht, het zag er allemaal ‘wel te doen’ uit, maar ik weet nog goed dat die onzekerheid niet altijd prettig was. Vorige week had ik mijn blog van die tijd nog eens opgezocht en de proloog die ik toen thuis had geschreven gaf mijn plannen, maar ook die onzekerheid goed weer.
Nu sta ik dus aan de start van een nieuw project. Dit keer niet puur voor mijzelf, maar om andere (ex) jong volwassen kanker patiënten te inspireren om het avontuur aan te gaan. De vragen die ik destijds kreeg voorafgaand aan mijn reis naar Canada krijg ik ook nu weer, “Wat wil je gaan doen?” “Waarom?” En nadat ik dat verteld heb hoor ik meestal: “Ok leuk, maar wat zijn dan je concrete plannen?” Goed materiaal dus wéér voor de eerste blog.
Wat wil ik doen?
Outdoor avontuur organiseren en begeleiden voor jong volwassenen die behandeld zijn of behandeld worden voor kanker. Na mijn eigen avontuur in Canada en mijn eerste professionele baan merkte ik dat ik mijn ‘kanker’ verleden een soort van probeerde te vergeten. Aan de ene kant wil ik me professioneel blijven ontwikkelen en aan de andere kant wilde ik mijn kanker verleden ook niet ‘vergeten’. Na inspiratie van Baukje in de zomer en na gebeld te hebben met Brad Ludden de oprichter van First Descents heb ik besloten om naast mijn ‘normale’ baan de Powder Days Foundation te lanceren.
Waarom outdoor avonturenkampen en jong volwassenen?
In Nederland worden er per jaar in de leeftijd 18-45 ongeveer 6.000 mensen gediagnosticeerd met kanker. Jong volwassenen hebben, tijdens en na kanker, specifieke problemen en vragen. Denk aan vragen over opleiding, emoties, werk, zelfstandigheid, aangaan van relaties, vruchtbaarheid of seksualiteit. Daarnaast is er voor hen meestal een verhoogde kans op andere soorten van kanker door de vaak intensieve behandelingen. Deze uitdagingen gaan vaak samen met psychosociale kwesties zoals gevoelens van sociale uitsluiting, depressie, en verminderd zelfvertrouwen. Jong volwassenen kunnen in contact komen met leeftijdsgenoten en met hun vragen hierover terecht bij de AYA community en Stichting Jongeren en Kanker. Powder days is uniek in de zin dat wij een grote rol zien weggelegd voor outdoor avontuur als katalysator om de bovenstaande kwesties aan te pakken. De Amerikaanse stichting First Descents heeft een onderzoek laten uitvoeren naar de effecten van avonturenkampen voor jong volwassenen en de resultaten gepresenteerd in deze infographic.
Concrete plannen?
Aankomende winter gaan we in januari en maart bij Edelweisshaus in Oostenrijk onze grenzen verleggen met skiën. Je hoeft niet al te kunnen skiën om hieraan mee te doen, het gaat om je grenzen verleggen. Dat kan als complete beginner die net begint met skiën door voor het eerst van een blauwe piste te gaan, door na je behandelingen voor het eerst weer op ski’s te gaan staan, maar ook als doorgewinterde skiër door steeds weer uitdagender routes te kiezen. Naast skiën willen we in de toekomst ook andere outdoor activiteiten organiseren. We willen de kampen zo toegankelijk mogelijk houden en iedere jong volwassene een kans geven om mee te gaan. Hierbij willen we zo creatief mogelijk fondsen werven maar voor de kampen die nu in de planning staan vragen we van deelnemers ook een ‘pay it forward’ belofte te doen zodat we continuïteit van kampen kunnen garanderen.
Ik hoop dat dit een goed eerste beeld geeft van Stichting Powder Days Foundation en dat het allemaal gaat lukken. Heb je vragen, tips of andere feedback dat horen wij het graag! Neem dan hier contact met ons op.
Paul Rhebergen